Slam

SlamT-arv, Slam (torrsubstans) från avloppsreningsverk

Slam, även kallat rötslam och avloppsslam, bildas i reningsverken då avloppsvattnet renas. Slam består av organiskt material, näringsämnen och nästan allt annat som spolas ner i avloppet.

Användning

Eftersom avloppsslam innehåller näringsämnen vore det bra om allt slam kunde återföras till odlingsbar mark. Men ibland innehåller slammet även föroreningar och får då istället användas på annan mark eller på annat sätt.
Från år 2005 är det förbjudet att deponera slam i Sverige. Framöver kan slammet användas i gödsling av åkermark och inom skogsbruk samt som beståndsdel i anläggningsjord. Torkat eller avvattnat slam kan förbrännas för energiutvinning. Om slammet genomgått viss förbehandling såsom kompostering blir det undantaget förbudet att deponeras.

Spridningsvägar

Reningsgraden i dagens svenska reningsverk är god, och blir successivt allt bättre, men utsläpp från avloppssystemen är ändå en betydande källa för övergödande ämnen (fosfor, kväve och organisk substans) i våra vatten. Utsläppen av övergödande ämnen har dock minskat avsevärt under de senaste decennierna.

Miljöpåverkan

Övergödningen beror på en alltför stor tillförsel av kväve och fosfor jämfört med den naturliga situationen. Den främsta orsaken till övergödning av sjöar och vattendrag är utlakning av fosfor från åkermarken samt utsläpp från kommunala avloppsreningsverk och industrier. Även dagvatten och enskilda avlopp på landsbygden står för en betydande del av fosforutsläppen. Havsmiljön kan påverkas både av fosfor och kväve, beroende på vilket ämne som finns i underskott för algproduktionen.

Källa: Naturvårdsverket